DSC_2087

Co jsme letos napekli?

Ještě čtyřikrát se vyspíme a přijde Ježíšek :) Je to tak, utíká to hrozně rychle…někdo se už nemůže dočkat, ale já miluju to „těšení se“. Dnešní post bude spíš takový chlubivý. No chci se vám zkrátka trochu pochlubit se svým cukrářským uměním :) U nás doma se peklo od malička mnoho druhů, moje babička je skvělá kuchařka i cukrářka a kdykoli si s něčím nevím rady, vím že u ní se mi vždycky dostane dobré rady. I s mamkou jsme vždycky hodně pekly, ale jelikož už třetí rok bydlím s přítelem, také už třetí rok pečeme cukroví u něj doma. Přítelova maminka sice moc nepeče a s mým příchodem se prý vánoční cukroví posunulo na vyšší úroveň…no ostatně, posuďte sami ;) Pomáhala přítelova maminka i jeho sestra Adélka a dokonce i přítel. Hlídkoval u trouby…a nic nespálil,šikula :D

PS: nevím, jestli už letos nebyli z mého neustálého vymýšlení nových a nových druhů maličko vyčerpaní :D (To ovšem neplatí pro Adélku, tu člověk neunaví a může se snažit sebevíc.)

Jako každý rok, i letos jsme začali s pečením perníčků. Recept na těsto mám od babičky a jsou naprosto vynikající a vůbec nejsou tvrdé.
Naše malá pomocnice, moc jí to šlo, je to šikulka…vykrajovala, slepovala, zdobila perníčky i cukroví a k mému překvapení, měla velkou výdrž a trpělivost :)
Myslím, že letos se nám perníčky moc povedly.
Po perníčcích jsme se vrhli na cukroví, jako každý rok nesmí chybět linecké a jogurtové, navíc jsem letos zkusila další nové recepty, z pečeného to bylo těsto kokosové a išlské.
 Adélka natírala hvězdičky cukrovou žlutou polevou…
 …kapříky zelenou…
 …a prasátka růžovou.
 To byl teprve začátek…

Slepované u nás jde na odbyt nejvíc, letos jsem používala hodně pikantní marmelády – višňovou, ostružinovou, kiwi a rybízovou. Máme tu linecké hvězdičky,hříbečky a stromečky…jogurtové kapry, prasátka a komety…išlské dortíčky s mandlí, krémové věžičky s lískovým ořechem…vanilkové rohlíčky, brtníky, slepované perníčky, karamelky, raffaella, marokánky a kokosová srdíčka a karamelové hrudky s ořechy.

V TOP 3 jsou letos tyto 3 druhy cukroví a tak jsem se rozhodla, podělit se s Vámi o recepty :)

Slepované perníčky

100g másla, 200g moučkového cukru, 2 vejce – ušleháme do pěny a přidáme: 3 lžíce medu, 2 lžičky perníkového koření, 450g hladké mouky, 1 a půl lžičky sody, citronová kůra. Vypracujeme těsto a necháme jej odležet do druhého dne. Na slepení potřebujeme: zbytkové drobky z těst nebo nadrcené piškoty, pikantní marmeládu a rum. Směsí slepujeme perníčky, napichujeme na párátka a máčíme v čokoládě. Díky náplni změknou a jsou krásně vláčné a chutné.
Raffaello kuličky 
 100ml vody, 200g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200g ztuženého tuku – promícháme ve vodní lázni dokud se směs nespojí a necháme hmotu vychladnout. Vmícháme 120g kokosu, 250g sušeného mléka. Spaříme mandle a oloupeme je, obalujeme v těstě a v kokosu. Ukládáme co košíčků a v chladu necháme ztuhnout. Pozor: mizí rychlostí blesku!
Brtníky
 Na kokosky: 3 bílky pokojové teploty, 3 lžíce vody, špetka soli – šleháme nad párou a postupně přidáváme kokos a moučkový cukr podle chuti (cca 20-30dkg od každého). Na plech stříkáme kopečky (velikost zvolíme podle předem upečených koleček např. z lineckého těsta). Pečeme na 50° dokud kokosky neztvrdnou, potom trouby vypneme a plech necháme v troubě dosušit, dokud trouba nevychladne. Kokosky s kolečkem slepujeme oblíbeným krémem a marmeládou. Namáčíme v čokoládě.
Pokud jste se v dnešním článku dobrali konce, gratuluji Vám :D A zároveň doufám, že se vám článek líbil a že jsem se Vám svým chlubením neznelíbila :)
A kolik toho pečete Vy? Jaké je Vaše oblíbené cukroví?
 

8 komentářů u „Co jsme letos napekli?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *